Тъмни алеи“ е книга за любовта. За любовта в многообразните ѝ тайнствени

...
Тъмни алеи“ е книга за любовта. За любовта в многообразните ѝ тайнствени
Коментари Харесай

„Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене)

„ Тъмни алеи “ е книга за любовта. За любовта в многообразните ѝ тайнствени проявления – красива, загадъчна, обречена, еротична, мъчително съхранена в паметта, само че само като мигновение, придаващо смисъл на съществуването.

Разказани с тънък психологизъм и изисканост на стила, проникнати от елегантна страст, историите в сборника са разновидности на мистериозния разговор сред Тялото и Душата, внимателно проучване на границите в изобразяването на пристрастеността.

„ Тъмни алеи “ е и книга за Русия. За онази неповторима буниновска Русия, опазена в загатна и в хубостта на езика, само че безмилостно разрушена в повратите на историята.

За създателя

Иван Бунин (1870–1953) е знаменит стихотворец и белетрист, почетен учен на Петербургската академия на науките в секцията за изящна книжовност (1909), първият съветски публицист, притежател на Нобеловата премия за литература (1933). След Октомврийската гражданска война Бунин емигрира във Франция, където се включва в интелектуалния и публичния живот на съветската емиграция. През този интервал издава повестта „ Любовта на Митя “, описа „ Слънчев удар “, романа „ Животът на Арсениев “, сборника с разкази „ Тъмни алеи “ – творби, които го подреждат измежду най-големите прозаици на XX век.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР